Srdce máme jen jedno a je proto nesmírně důležité udržovat ho zdravé. Stejně tak je ale důležité pečovat o cévy a udržovat je čisté. Co nám hrozí, jestliže se nebudeme o své srdce a cévy řádně starat? A jak tedy pečovat správně, abychom předešli zdravotním rizikům a komplikacím?
Krevní sraženina může ohrozit náš život
Krevní sraženina může vzniknout, pokud něco zabrání průtoku krve v žilách a tepnách. Sraženina následně může ucpat cévy, což vede ke vzniku trombózy, nebo žílu či tepnu ucpat úplně a vyvolat i mrtvici či infarkt.
Jak poznáme trombózu?
Trombózu není vždy snadné poznat hned, symptomy se totiž objevují pozvolna a snadno si je můžeme splést i s jinými nemocemi.
Zpozornět byste proto měli, objeví-li se pomalu se vyvíjející bolest v jednom místě vyvolávaná námahou, zvýšená únava, nevysvětlitelný kašel nebo dušnost při větší fyzické zátěži. Pokud se zničehonic objeví problémy s dýcháním nebo tlak na hrudníku, s voláním pomoci byste neměli váhat ani chviličku, stejně tak při silné bolesti hrudníku nebo hlavy, potížích s viděním, mluvením a pohybem, ale ani při náhlém nástupu otoku, bolesti a změny teploty a barvy jedné končetiny, především lýtka.
Léčba zahrnuje antikoagulační léky a klid na lůžku, v některých případech se ale pacient nevyhne operaci.
Jak trombóze předcházet?
Nejlepší je vyhnout se rizikovým faktorům. Rizikové faktory vedoucí ke vzniku trombózy jsou například:
- kouření
- nedostatek pravidelného pohybu
- obezita
- vysoký krevní tlak
- křečové žíly
- těhotenství, šestinedělí
- dehydratace
- cukrovka
- zlomená noha v sádře
- užívání hormonální antikoncepce
- dlouhodobé sezení při cestování
- dědičnost.
Zatímco některé faktory, například dědičnost, ovlivnit nemůžeme, jiné ano. Základem je opět zdravější životní styl. Díky němu se nás pak řada rizikových faktorů netýká, ale můžeme tak částečně ovlivnit i například onu dědičnou predispozici.
Udržujte si proto zdravou tělesnou hmotnost, hlídejte si krevní tlak, pravidelně se hýbejte a dodržujte pitný režim. A u alkoholu jak se říká – s mírou :-). Pokud vás čeká dlouhé cestování, pořiďte si kompresní podkolenky a každé dvě hodinky se trochu protáhněte.
Které potraviny podporují zdraví srdce a cév
Chceme-li prospět našim cévám a srdci, měli bychom se vyhnout konzumaci živočišných tuků, především uzenin, tučného masa, tučných mléčných výrobků a jemného pečiva.
V kuchyni tedy raději používejte kvalitní rostlinný olej, sáhnout můžete po olivovém, rýžovém nebo řepkovém. U všeho platí: vyplatí se číst etikety a dívat se na složení a u rostlinného tuku obzvlášť. Máslo není zakázáno, jen ho konzumujte s mírou. Kupte si raději kvalitnější a střídejte ho s rostlinnými tuky. Konzumujte dostatek zeleniny, jako třeba mrkev či mangold, a ovoce, například pomeranče, třešně a borůvky. Vhodné jsou také čerstvé bylinky, především rozmarýn, tymián, oregano a šalvěj. Nezapomínejme ani na černé fazole, tofu, ořechy, mandle, lněné semínko, oves. Důležitá je také konzumace ryb, především losos a tuňák, a to pro obsah omega-3 mastných kyselin.
Poměr obvodu pasu a boků jako ukazatel zdravých cév
Poměr obvodu pasu a boků, zkráceně WHR (z angl. waist-hip ratio) ukazuje rozložení tuků ve vašem těle a používá se k měření a indikaci zdravého stavu a rizik vývoje vážných zdravotních komplikací. Vypočítá se jednoduše.
Pomocí krejčovského metru si přeměřte obvod pasu na nejtenčím místě břicha (případně 1 palec nad pupkem) a obvod boků na jejich nejširším místě. Následně podle jednoduchého vzorečku spočítejte své WHR:
obvod pasu (v cm) / obvod boků (v cm)
Máte-li tedy například obvod pasu 72 cm a obvod boků 90 cm, vaše WHR je 0,8 (72 : 90= 0,8).
Kdy bychom se měli mít na pozoru?
Žena | Muž | |
Normální WHR | < 0,80 | < 0,90 |
Rizikové WHR | 0,80–0 ,84 | 0,90–0,99 |
Velmi rizikové WHR | > 0,85 | > 1,00 |
Z tabulky je jasně vidět, kdy je naše WHR rizikové a měli bychom zvážit preventivní návštěvu lékaře, a kdy je opravdu velmi rizikové a s vyšetřením bychom neměli váhat.
Předejít těmto výsledkům můžete opět pomocí zdravějšího životního stylu a volbou vhodných potravin. Podporu svému organismu můžete také dát ve formě vhodných doplňků stravy.